De orthopedisch manueel therapeut is een specialist in de diagnostiek en behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat. Zijn expertise is gebaseerd op een postacademiale of postuniversitaire opleiding, die voortbouwt op een diploma fysiotherapie.
Orthopedische manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het toepassen van geavanceerde manuele technieken om de mobiliteit van gewrichten en weefsels te verbeteren, pijn te verlichten en de functionaliteit te herstellen.
Deze therapeuten analyseren klachten, voeren grondige lichamelijke onderzoeken uit en passen effectieve handmatige behandelingen toe, gericht op het verbeteren van de gewrichtsbewegingen en spierfunctie. Ze behandelen vaak complexe orthopedische aandoeningen, zoals knie- en schouderklachten, rug- en nekproblemen, peesklachten en andere musculoskeletale disfuncties. Het doel is om de gewrichtsfuncties in de bewegingsketens van het lichaam te optimaliseren door specifieke mobilisaties en manipulaties, wat het herstel zowel op korte als lange termijn bevordert.
Wanneer gaat u naar een orthopedisch manueel therapeut?
De indicatie voor behandeling is een stoornis in het bewegingsapparaat die leidt tot beperkingen in het dagelijks functioneren. Dit betreft vaak de wervelkolom (hoofd, hals, borst, lendenen, bekken) en de ledematen. Pijn en/of bewegingsbeperkingen zijn veelvoorkomende klachten, die kunnen voortkomen uit diverse oorzaken. Bij de volgende klachten is het raadzaam een orthopedisch manueel therapeut te raadplegen in plaats van een reguliere fysiotherapeut:
- Hoofd- en nekpijn gepaard met beperkte mobiliteit van de wervelkolom
- Nek- en schouderklachten met uitstralende pijn naar de armen
- Knieklachten waarbij de knie blokkeert
- Klachten hoog in de rug, inclusief rib- en borstpijn
- Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
- Duizeligheid, vooral bij het bewegen van de nek
- Kaakklachten, mogelijk in combinatie met nekklachten
Behandeling
Het is niet noodzakelijk vooraf een huisarts of specialist te raadplegen voor een consult. De behandeling begint met een oriënterend gesprek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Het doel hiervan is om de functiestoornissen te identificeren die de klachten veroorzaken. Als aanvullend onderzoek (zoals röntgenfoto’s, MRI of laboratoriumtests) nodig is, wordt contact opgenomen met de behandelend arts.
Wanneer behandeling geïndiceerd is, wordt in overleg met de patiënt een behandelplan opgesteld.
Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie en staan geregistreerd in het kwaliteitsregister, zodat wij onze kwaliteit kunnen waarborgen.