Een topsport fysiotherapeut is een hooggekwalificeerde en een academisch geschoolde fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van complexe en sportgerelateerde aandoeningen. Deze professionals hebben doorgaans uitgebreide ervaring en expertise op het gebied van fysiotherapie en hebben vaak aanvullende training en certificeringen behaald in gespecialiseerde gebieden. 

Enkele taken en verantwoordelijkheden van een topfysiotherapeut zijn:

  • Diagnose stellen: Het nauwkeurig beoordelen en diagnosticeren van musculoskeletale aandoeningen en blessures is een essentieel onderdeel van het werk van een topsport fysiotherapeut. We gebruiken onze kennis van anatomie, fysiologie en biomechanica om de oorzaak van problemen te achterhalen.
  • Behandelplannen ontwikkelen: Op basis van de diagnose stellen we gepersonaliseerde behandelplannen op die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt. Dit kan onder meer fysiotherapeutische oefeningen, manuele therapie, mobilisatie, en andere technieken omvatten.
  • Revalidatie: Topsport fysiotherapeuten zijn vaak betrokken bij het revalidatieproces na blessures of operaties. We helpen patiënten om hun mobiliteit en functie te herstellen en begeleiden hen bij het terugkeren naar hun normale activiteiten of sportprestaties.
  • Preventie: Naast behandeling zijn topsport fysiotherapeuten ook bezig met het voorkomen van blessures. We kunnen advies geven over preventieve oefeningen, houdingscorrectie en andere maatregelen om herhaling van blessures te voorkomen.
  • Samenwerking: Topsport fysiotherapeuten werken vaak samen met andere zorgverleners, zoals orthopeden, sportartsen en trainers, om een uitgebreide en geïntegreerde benadering van de zorg te bieden.
  • Onderzoek: Bruce is ook betrokken bij wetenschappelijk onderzoek om bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden en het verbeteren van bestaande praktijken.

De eerste afspraak bestaat uit een Screening, Intake en een Onderzoek. Tijdens de screening stelt de fysiotherapeut u vragen over uw lichamelijke klacht. Het doel is om vast te stellen of uw klacht inderdaad behandeld kan worden of dat u eerst door uw huisarts gezien moet worden. Als u door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen, is uitgebreide screening niet nodig, dat heeft de arts al gedaan.

Het onderdeel intake is bedoeld om met u te door te praten over uw lichamelijke klacht en de mogelijke oorzaken, en wat uw persoonlijke doelen zijn. Wat wilt u met de behandeling bereiken? Wat wilt u (weer) kunnen?

Bij het onderzoek kijkt de sportfysiotherapeut naar uw houding en hoe uw lichaam beweegt in het licht van uw lichamelijke klacht.

Daarna wordt er een diagnose gesteld en stelt het behandelplan voor. U bespreekt dit samen, want uw persoonlijke situatie en doelen staan hierbij centraal. Stel dus ook vooral uw vragen aan de sportfysiotherapeut en vertel wat u graag wil bereiken.

Heb ik een verwijzing nodig van een specialist?

U kunt rechtstreeks naar de fysiotherapeut, zonder verwijzing van een arts. De fysiotherapeut is opgeleid om een goede diagnose te stellen. Bij twijfel verwijst de fysiotherapeut u naar uw huisarts. Het is verstandig uw huisarts te laten weten dat u onder behandeling bent bij de fysiotherapeut. Uw huisarts kan daarmee rekening houden bij de behandeling van andere klachten.

Kwaliteit
Ons doel is  het leveren van ‘Topkwaliteit’ in de zorg en sport. Om dit te garanderen staan wij ingeschreven in het kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) en diverse andere vakgenootschappen.

 
SportfysiotherapieSportfysiotherapie
Sportfysiotherapie
Orthopedische Manuele TherapieOrthopedische Manuele Therapie
Orthopedische Manuele Therapie
Excellente diagnostiekExcellente diagnostiek
Excellente diagnostiek
TopsportTopsport
Topsport
ContactContact
Contact